Pon lanserer 25 tonns nullutslipps graver!

Fremtiden er her! Et tett team i Pon Equipment har de siste 11 månedene i all hemmelighet utviklet en batteridrevet gravemaskin, en Cat 323F (25-tonner) Z-line. Z-line står for Zero line, altså en nullutslipps maskin som lades og kan brukes i 5-7 timer uten lading. En time lading gir en time arbeid. Dette er fremtidens maskin for anleggsplasser i de større byene der krav om utslipp er strenge. Visste du f.eks at i 2016 utgjorde anleggsmaskiner 30% av utslippene i Oslo?

22.01.2018

Fra idè til virkelighet

Idèen om å utvikle en nullutslippsmaskin fikk vår administrerende direktør, Erik Sollerud, under en ZERO konferanse. (les mer om ZERO her). Han fikk med seg teknikeren vår Eivind Hafslund, to dyktige mekanikere, Remi Hagen og Cato Berntsen samt ledelsen bestående av markedsdirektør Espen Paulseth og servicedirektør Ole Petter Holene.


Hvorfor Cat 323F

Cat 323F er en 25-tonns maskin. Det er en allround maskin brukt til effektiv lasting av lastebiler, graving og planering på små og store anlegg. Cat-modellen er spekket med fabrikkmontert teknologi som i utgangspunktet reduserer utslipp.

Maskinen ser lik ut som en vanlig Cat 323F, men med grønne dekaler, uten luftfilter og ingen eksospotte. Inni er det en helt annen sak. Her er motor, utstyr og loddet fjernet og erstattet med elektrisk motor, motor controllere og  heavy duty batterier. Maskinen er utrustet med lader for 400V tilkobling, det mest vanlige i strømskap på anleggsplasser. En time lading gir en time drift. Det er også mulighet for hurtiglading der 1-2 timers lading gir fullt batteri, da med 400/1000V nettilkobling.


Hva skjer videre?

I elleve måneder har prosjektleder  Eivind Hafslund og mekanikerne jobbet på spreng sammen med Caterpillar. Uten Caterpillar på laget ville dette vært en veldig stor utfordring. De skrev om software og gjorde enkelte tilpasninger i maskinen og gutta våre fjernet dieseltank m.m og byttet ut med heavy duty litium batterier. Tanken fremover er å utvikle et ombyggingskit som vil gjøre det mulig å bygge om dieseldrevne Cat maskiner til batteridrevne. Når «oppskriften» nå er laget er det ikke umulig å lage tilsvarende batteridrevne hjullastere, telehandlere osv. Z-line maskinen vil bli vist på Vei & Anlegg i mai. Frem til da vil den bli nøye testet i felten.


Veidekke har kjøpt den første maskinen med forventet levering til høsten.

Vi er veldig spent på mottakelsen, dvs vi er spente på om myndighetene legger til rette for denne typen teknologi for å spare lokalmiljøet. For det er ingen tvil om at dette i første omgang er for bruk i urbane områder hvor man sterkt ønsker en sterkere miljøprofil og et renere miljø.

Share